Ein uniek Zittesj buikske

Een werkgroep bestaande uit Piet Deeder, Jos Engelen, Peter Hilkens, Phil Schaeken en Frans Walraven werkt aan een heruitgave van een bijzonder boek in het Sittards dialect.

Het betreft een door Louis van der Heijden rond 1925 bij elkaar gevoegde verzameling van meer dan 2000 Sittardse woorden en ruim 300 spreekwoorden en gezegden met hun Nederlandse vertaling. Een aantal Sittardenaren, zoals Delhougne, Kentgens, Timmers, Dullens en Laudy hebben hem destijds bij het verzamelen hiervan geholpen. Misschien kent u de naam Van der Heijden van de Zittesjen A.B.C. uit 1927, die in 1973 werd heruitgegeven. Het gaat hier inderdaad om dezelfde persoon.

Tekeningen en foto’s

Genoemde werkgroep is bezig om de vermelde verzameling van 120 pagina’s in een boekwerk, geïllustreerd met passende tekeningen van o.a. Jan Hermans, de broer van Toon, en foto’s, uit te geven.

De woorden, spreekwoorden en gezegdes zijn onderverdeeld in 13 hoofdstukken, zoals het menselijk lichaam, eten en drinken, de kleding, spel en vermaak, en akker- en tuinbedrijf.

Men verwacht dat het boek in het voorjaar van 2022 verschijnt en tegen een schappelijke prijs van om en nabij de 11 euro te koop zal zijn.

Vrijblijvende voorinschrijving

Meer dan 150 mensen hebben, middels vrijblijvende inschrijving, al hun belangstelling getoond.
Zij vernemen, zo gauw ’t boek gedrukt is, op welke rekening zij het gevraagde bedrag kunnen storten en waar en wanneer ze het boek kunnen afhalen.

Mensen die geen voorinschrijving hebben gedaan kunnen dan nog een aantal ‘restexemplaren’ tegen een iets hogere prijs kopen.

Mocht dit bericht uw belangstelling voor genoemde uitgave hebben gewekt, stuur dan een e-mail met uw naam, adres en e-mailadres aan veldekezitterd@gmail.com of josengelen@planet.nl. T.z.t. ontvangt u dan informatie over de voortgang, distributie en betaling.

Sittardse spreekwoorden uitdrukkingen, gezegden en benamingen.
Verzameld door L. van der Heijden
 
Inhoud
I.Het geloofswezen                                       
II.Den mensch, vanaf de wieg tot in het graf, geboorte, jeugd, verkeering, huwelijk, huishouden, familiebetrekkingen, ziekte, sterven en begraven
III.Het menschelijk lichaam, en zijne eigenschappen en hoedanigheden
IV.De geestelijke eigenschappen en hoedanigheden van den mensch
V.Eten en drinken, spijs en drank
VI.De kleeding
VII.Geld en goed, maatschappelijken stand, handel en nijverheid
VIII.Spel en vermaak
IX.Geluk en leed, voor- en tegenspoed
X.Dieren
XI.Akker- en tuinbedrijf
XII.Het weer en jaargetijde
XIII.Varia
Aanteekeningen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.